Popularny naked cake czyli gołe ciasto. Jeden biszkopt przepołowiony i przełożony masą truskawkową. Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Biszkopt ma posmak migdałowy, dlatego nie każdemu może posmakować. Za to jest super miękki i delikatny jak puszek. Torcik powinien poleżakować w lodówce dobrą godzinę, a najlepiej dłużej. Wtedy masa truskawowa zastyga i ciasto będzie się lepiej kroić, a nie pływać na talerzu.
Składniki:
- 4 jajka
- 20 g zmielonych migdałów
- 40 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 30 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier. Miksuj ok. 1 min do rozpuszczenia cukru. Dodaj olej, mąkę, proszek i sodę. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz 25 min w temperaturze 170 C do tzw. suchego patyczka.
*Blaszka R 18 cm
Składniki na masę truskawkową:
- 250 g serka mascarpone
- 70 g truskawek (zblendowanych)
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Do serka dodaj rozpuszczoną czekoladę, truskawki i cukier puder. Wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki na 1 godz.
Biszkopt przetnij nożem wzdłuż. Przełóż 1/2 masy truskawkowej na jeden blat ciasta. Przykryj drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą ilość masy truskawkowej i udekoruj świeżymi truskawkami.
Torcik wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę
Smacznego!