tort truskawkowy

Tort truskawkowy z biszkoptem migdałowym

Popularny naked cake czyli gołe ciasto. Jeden biszkopt przepołowiony i przełożony masą truskawkową. Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Biszkopt ma posmak migdałowy, dlatego nie każdemu może posmakować. Za to jest super miękki i delikatny jak puszek. Torcik powinien poleżakować w lodówce dobrą godzinę, a najlepiej dłużej. Wtedy masa truskawowa zastyga i ciasto będzie się lepiej kroić, a nie pływać na talerzu.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 g zmielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier. Miksuj ok. 1 min do rozpuszczenia cukru. Dodaj olej, mąkę, proszek i sodę. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz 25 min w temperaturze 170 C do tzw. suchego patyczka.

*Blaszka R 18 cm

Składniki na masę truskawkową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g truskawek (zblendowanych)
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Do serka dodaj rozpuszczoną czekoladę, truskawki i cukier puder. Wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki na 1 godz.

Biszkopt przetnij nożem wzdłuż. Przełóż 1/2 masy truskawkowej na jeden blat ciasta. Przykryj drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą ilość masy truskawkowej i udekoruj świeżymi truskawkami.

Torcik wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę

Smacznego!