tarta jabłkowa

Tarta z musem jabłkowym

Składniki na mus jabłkowy:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Przysmaż na patelni z dodatkiem cynamonu i cukru ok. 10 min na małym ogniu, tak, żeby nie było soku.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 1 jajko

* bułka tarta ok. 2 łyżek na posypanie ciasta

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na części. 3/4 ciasta wyłóż spód do foremki na tartę. Na spód wysyp bułkę tartą i wyłóż mus jabłkowy. Na wierzchu rozłóż płaty pozostałej części ciasta.

Piecz ok. 40 min w termoobiegu w temperaturze 180C.

Smacznego!

*szklanka o pojemności 250 ml