Składniki na mus jabłkowy:
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Przysmaż na patelni z dodatkiem cynamonu i cukru ok. 10 min na małym ogniu, tak, żeby nie było soku.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
- 1 jajko
* bułka tarta ok. 2 łyżek na posypanie ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na części. 3/4 ciasta wyłóż spód do foremki na tartę. Na spód wysyp bułkę tartą i wyłóż mus jabłkowy. Na wierzchu rozłóż płaty pozostałej części ciasta.
Piecz ok. 40 min w termoobiegu w temperaturze 180C.
Smacznego!
*szklanka o pojemności 250 ml