obwarzanki serowe

Obwarzanki serowe z karmelem

Wyglądają jak amerykańskie donaty, ale w mojej wesji są to obwarzanki serowe z kulinarnych zapisków mojej mamy. Z takiego pożółkłego zeszytu z zajęć praktyczno-technicznych w latach 80. Przepis pochodzi od nauczycielki Pani Ani, która ponoć miała niezwykły dar pieczenia. Postanowiłam puścić w świat jej przepis, bo warto. Obwarzanki obtoczyłam w słonym karmelu z dodatkiem soli himalajskiej. Ale śmiało można dodać zwykłą sól lub wgl ją pominąć.

Składniki:

  • 200 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 60 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru śmietankowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 kostki tłuszczu roślinnego np. planty lub oleju

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszaj mąkę z margaryną, serkiem, sodą, cukrem i cukrem waniliowym, Zrób na środku dziurkę i wbij jajka. Dodaj octu i zagnieć ciasto na jednolitą kulkę. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta obwarzanki. W środku każdego kółka zrób otwór za pomocą kieliszka do wódki lub nakrętki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu roślinnym lub oleju zanurzając obwarzanki z obu stron.

Składniki na karmel:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Cukier rozpuść na patelni, aż zgęstnieje i zrobi się płynny. Dodaj masło wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Mieszaj do połączenia się składników. Jeśli będzie za gęste, dodaj więcej śmietanki.

Przestudzone obwarzanki maczaj w karmelu, zanurzając je całą powierzchnią.

obwarzanki z serem

Smacznego!