deser z malinami i musem jajecznym

Malinowa mrożona galaretka z musem z białej czekolady

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g rozpuszczonej białej czekolady
  •  1 łyżeczka kakao do dekoracji i biszkopty podłużne (opcjonalnie)

Wykonanie:

Maliny wyjmij z zamrażarki, pozostaw na ok. 10 min w temperaturze pokojowej, następnie przełóż do miski i zblenduj. Galaretkę rozpuść w zagotowanej gorącej wodzie. I wlej do zblendowanych malin. Całość możesz także zblendować, do połączenia się składników i szybko ponakładać masę do pucharków, ponieważ masa tężeje błyskawicznie.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę*. Wymieszaj delikatnie łyżką lub sylikonową łopatką. Ponakładaj masę na warstwę malinową w pucharkach. Przed podaniem posyp kakao. Możesz wbić biszkopt w masę z białej czekolady do dekoracji.

Smacznego!

* Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do garnka wlej wodę (ok. 250 ml-1 szklanka). Na garnku postaw szklaną lub metalową miskę, tak aby gotująca się woda (na małym ogniu) z garnka parowała na dno miski. W misce umieść kawałki czekolady. Możesz mieszać ją łyżką od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.