ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Bardzo szybkie i kruche ciasteczka maślane. Moim marzeniem z dzieciństwa było udekorowanie małych ciasteczek o różnych kształtach kolorowymi lukrami. A marzenia są po to, żeby je spełniać, więc upiekłam je dla siebie. Wstawiam nieskomplikowaną recepturę, bo ciasteczka zawsze wychodzą. Zamiast olejku śmietankowego możesz dodać swój ulubiony lub zastąpić go cukrem waniliowym.

Składniki na 30 ciasteczek:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g mąki krupczatki
  • 130 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 5 kropel olejku zapachowego śmietankowego

Wykonanie:

Na stolnicy lub w misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przed rozwałkowaniem wyjmij z lodówki i odstaw na 15 min, żeby zmiękło. Rozwałkuj na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek lub szklanką/kieliszkiem wykrawaj ciasteczka. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 15/20 min w temperaturze 180 C na złoty kolor.

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kolorowe barwniki (opcjonalnie, ja użyłam w proszku)

Wykonanie:

Składniki połącz ze sobą w misce, dodaj barwniki. Jeśli lukier będzie za rzadki dodaj więcej cukru pudru. Ciasteczka udekoruj lukrem.

ciasteczka maślane z lukrem

Smacznego!