babeczki bananowe z kremem kawowym

Babeczki bananowe z kremem kawowym

Popularne ciasto bananowe w nowej odsłonie, a mianowicie w formie babeczek. I to babeczek z dodatkiem kremu z kawą rozpuszczalną. Banan i kawa może być lepsze połączenie? Babeczki są wilgotne, a to za sparwą bananów. Dlatego można je przechowywać do kilku dni, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone.

Składniki na babeczki:

  • 3 banany
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 40 ml oleju roślinnego

Wykonanie:

Banany obierz i rozdziab widelcem. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Do papierowych foremek na muffinki rozdziel równomiernie masę. Ja nakładałam po dwie łyżki do każdej foremki. Piecz 30 min w temperaturze 180 C.

Składniki na masę kawową:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Śmietankę ubij na puszystą masę. Dodaj serek, kawę i cukier puder. Połącz szpatułką. Masę możesz nakładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam babeczki kakao.

Smacznego!