Popularne ciasto bananowe w nowej odsłonie, a mianowicie w formie babeczek. I to babeczek z dodatkiem kremu z kawą rozpuszczalną. Banan i kawa może być lepsze połączenie? Babeczki są wilgotne, a to za sparwą bananów. Dlatego można je przechowywać do kilku dni, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone.
Składniki na babeczki:
- 3 banany
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 40 ml oleju roślinnego
Wykonanie:
Banany obierz i rozdziab widelcem. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Do papierowych foremek na muffinki rozdziel równomiernie masę. Ja nakładałam po dwie łyżki do każdej foremki. Piecz 30 min w temperaturze 180 C.
Składniki na masę kawową:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Śmietankę ubij na puszystą masę. Dodaj serek, kawę i cukier puder. Połącz szpatułką. Masę możesz nakładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam babeczki kakao.
Smacznego!